Klickerträning 1 - Vad är klickerträning?

Här vill jag i några delar återge min bild av klickerträning, metodens för- och nackdelar samt  vanliga missuppfattningar.

Klickerträning, eller operant betingning, är inget nytt, det har använts och varit känt sedan 30-talet. Djur som delfiner har länge tränats på detta vis och inom hund har det varit använt i cirka ett 10-tal år. Läs mer!

http://www.clickertraining.com/node/75

Eftersom det finns mycket litteratur kring ämnet tänker jag inte bli långrandig utan försöka beskriva metoden så konsist som möjligt.

1. Klicker går ut på att fokusera på att belöna rätta beteenden.
2. Klicker går ut på att hunden ska erbjuda beteenden frivilligt.
3. Klicker går ut på att använda en betingad förstärkare.
4. Klicker går ut på att fokusera på beteenden man kan se.

1. Till skillnad från traditionell träning, där hunden korrigeras för de fel som den gör, koncentrerar man sig på att belöna beteenden man vill ha och ignorera de felaktiga. Eftersom en hund lever i vår värld, där vissa beteenden är olämpliga och kan vara rent farliga  kan det faktiskt vara klokt att lära in de beteenden man vill ha istället för att sätta upp många förbud. Förbud brukar enligt min uppfattning ge större motivation att utföra det otillåtna och man måste gå med en "tumme i ögat" på individen för att hålla den under kontroll. Det har dessutom visat sig mer effektivt att få rätta beteenden genom belöning än genom att försöka straffa bort de felaktiga. Vidare blir man ju själv positiv som människa för att man arbetar med en positiv kontakt!

2. En hund som är arbetad med klicker lär sig att operera i sin omgivning, därav beteckningen operant inlärning. Hunden blir duktig på att själv tänka och klura ut lösningar på vilket beteende som ger klick och belöning, till skillnad från då vi styr genom att locka, trycka ner en rumpa för att lära in sitt tex. Man behöver dock inte använda en klickerdosa för att arbeta operant, men det kan underlätta väsentligt i träningen. Grunden är att man tillför något hunden vill ha då rätt beteende dyker upp ( positiv förstärkning ) och håller inne med belöning då hunden gör "fel" ( negativt straff )
  
3. Ett ljud som är ihopkopplat med en belöning kallas en betingad förstärkare. Belöningen som sådan en obetingad förstärkare. Från början betyder ett klick ingenting för hunden, man måste alltså låta det följas av en matbit eller en annan typ av belöning för att ge den en betydelse. 

i-click

4. Eftersom vi inte kan veta vad som rör sig i en hunds huvud kan det kännas ganska befriande att bara fokusera på att titta på vad vi kan se, dvs vad hunden har för beteenden samt hur vi kan manipulera dessa. För det är precis vad vi gör med klicker, vi påverkar en annan individs agerande med hjälp av positiv förstärkning.

Det finns några benämningar inom klickerträning som kan vara bra att känna till. Ett av de är shaping. Shaping innebär att man väntar ut det beteende man vill ha, man börjar med små etapper för att forma fram det färdiga resultatet, enbart med hjälp av klicker och belöning som guidar hunden.
Det andra kallas targeting. Här använder man sig av hjälpmedel, oftast en musmatta, eller en sk targetstick ( en utdragbar pekpinne ). Inledningsvis lär man hunden att dutta med tassen eller nosen på mattan eller stickan för att få sitt klick och belöning. När hunden blivit duktig på dutta-leken kan man förflytta sin target var som helst för att börja forma beteenden. Eftersom detta är ett halv-lockande är det viktigt att man senare får jobbat bort targeten, framförallt om man tränar tex tävlingslydnad.

Här kommer en liten ordlista för den som vill ha koll på olika begrepp!

http://www.clickertraining.com/glossary#term237

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0