Träningsdagbok 28/11

28/11 2007

Nosetarget


Mål: Hunden ska dutta upprepade gånger med näsan mot en target.


Plats: Hemma, i köket


Utrustning: Litet runt plastlock, klicker, foder


Repetitioner: Slarvade med att räkna


Utvärdering: Jag startade med att hålla plastlocket i handen för att utesluta riskerna att han prövar oönskade beteenden, som att bita i targeten eller lägga tassen på den. Bosse fattade galoppen direkt och duttade med näsan. Emellanåt kom dock några försök till att ändra spelreglerna, med att öppna munnen, försöka bita i kanten eller slicka på locket. Var gång det hände tog jag enkelt bort locket ett par sekunder bakom ryggen och han fick en ny chans att pröva. När 4 av 5 gånger flöt ordentligt höjde jag kriteriet till att han måste dutta 2 gånger på locket för att få klick och belöning. Detta fungerade bra, men han försökte ett par gånger också lägga statiskt tryck vid plattan. Sista sessionen lade jag ner locket på marken, hade kriteriet att dutta 1 gång, han uttade, jag klickade. Några gånger försökte han lägga tassen på som naturligtvis inte gav utdelning.


Inlärning av armbyte ( förberedande för framförbyten )


Mål: Hunden ska respondera på och följa när föraren byter arm.


Plats: Hemma, uteplatsen


Utrustning: 2 kaninskinn


Repetitioner: 10, fördelat på två omgångar


Hunden måste kunna: Handtouches, frivilliga sättanden med stadga, frikommando


Utförande: Hunden följer till startplats, ger en handtouch, sitter frivilligt, föraren går ifrån hunden en meter, kastar en leksak framför hunden och framför föraren. Föraren står mot leksaken, med leadinghand utsträckt, ger frikommando när hunden tittar på leksaken. När hunden är på väg mot leksaken, vrider föraren kroppen, byter arm i vilken en annan leksak finns som ges till hunden när den svarar på armbytet. Leksaken skall vara gömd i handen!


Utvärdering: Bosse skickades först några gånger rakt fram för att få ta leksaken framför honom. Efter andra gången lade jag in armbytet, som misslyckades första försöket. Försöket efter det gick bättre, då jag fick in timingen bättre var jag skulle göra armbytet så att han hann se. Han fick skinnet ur min hand och vi kampade. Tidigare när vi gjort denna övning inomhus har jag placerat en mindre värdefull ( trodde jag ) leksak framför honom, men fick byta plats på den jag hade i handen och den jag kastade, eftersom den som låg framför var mer attraktiv. Att ha likvärdiga leksaker fungerade mycket bättre för honom.

  


Träningsdagbok 23/11

23/11 2007


Halsbandsleken 1

Mål: Hunden ska låta sig hållas i halsbandet och hålla ögonkontakt när föraren kommer in från olika håll och avstånd.


Plats: Gräsplätten ovanför lägenheten


Belöning: foder


Antal repetitioner: 20 fördelat på 2 omgångar


Utvärdering: Bosse börjar med att äta harbajs från marken ( funkar ändå hyfsat för magen ) och jag stressar inte på utan låter honom välja att söka kontakten med mig. En hund dyker upp och jag säger stanna ( vilket jag inte skulle gjort såhär i efterhand, utan bara stannat själv och låta honom välja att ta min kontakt ) Jag håller i halsbandet, klickar och belönar när han tittar på hunden utan att morra. Jag följer upp med några klick för att titta efter hunden, men håller sedan tillbaka och väntar ut tills han tar min ögonkontakt.

Sedan börjar jag med att hålla i halsbandet med ena handen. Jag bryr mig inte om var han tittar, så länge han förhåller sig avslappnad i kroppen. Så höjer jag kriteriet. Nu ska han titta på mig för att få klick och belöning ( har använt mig av alternativ markör, "duuuktig kille" ) vilket är smidigt när jag inte har klickern. Jag höjer kriteriet igen och varierar nu varifrån jag kommer med handen och var jag står i förhållande till honom, vid sidan, framför, nära bakom. Återigen struntar jag i vad han gör eller om han tittar på mig. Så länge han är avslappnad får han klick och belöning.


Nästa steg i träning: Kunna komma in från olika håll och han tar min ögonkontakt när jag tar i halsbandet.


Vill du kampa?


Mål: Hunden ska kampa intensivt under morrande.


Plats: Gräsplätten ovanför lägenheten.

Belöning: Kamp med kaninskinn


Utvärdering: Eftersom Bosse lätt blir belastad av sociala krav på tex lek, behöver vi jobba upp rolig kamplek utan krav på var han ska befinna sig. Enda kravet är att han ska engagera sig så mycket som möjligt och njuta av leken. När jag kände att han skulle kunna tänka sig engagera sig i kamplek tog jag fram skinnet, ganska stillsamt och höll det i handen för honom att följa efter. När han initierade lek kampade vi en bra stund. Det ultimata målet är att han ska kunna morra samtidigt som han kampar intensivt ( detta är ett stort tecken på att han är avlappnad i miljön, eftersom sådan lek inomhus alltid ackompanjeras av morr )


Pinnar är häftigt!


Mål: Hunden ska hitta ingången mellan två slalompinnar bredvid varandra och fokusera framåt.


Plats: Hemma, inomhus.

Utrustning: Klicker, foder, två flaskor


Repetitioner: 50, fördelat på två omgångar.


Utvärdering: Eftersom jag inte har tillgång till slalompinnar, började vi helt enkelt med två flaskor inomhus med mellanrum. Bosse var fullt övertygad om att han skulle fram och använda flaskorna som target ( flaskor är inte det ultimata i det här sammanhanget kan jag säga ) Jag stod nära ena flaskan och väntade på en reaktion förutom att titta på mig. Han travde direkt upp till den ena flaskan och duttade med näsan.  Jag klickade inte, utan bad honom komma till mig, göra en handtouch och börja från början. Nästa försök gjorde han samma sak fast då på den motsatta flaskan. Inget klick där heller, jag bad honom komma, handtoucha och börja igen. Jag ville hitta exakta stunden då han tittade rakt fram, men detta visade sig vara svårt. Jag lyckades klicka för att han tittade mot en av flaskan och nästa repetition gjorde han en ansats till att närma sig den flaskan igen. När jag sedan fått hållt in klicket ytterligare för detta, hände samma sak med den andra flaskan. Min timing blev så dålig att han istället började söka var emellan de båda flaskorna ( inte rakt fram alltså ) det var jag skulle klicka. Dessutom lyckades jag vid ett par tillfällen få in två klick för ögonkontakt. Dum tränare, tänkte jag och ansträngde mig att vara mer fokuserad på att se var han tittade. Till slut lyckades jag få in två klick av säkert trettio där han faktiskt tittade rakt fram. Jag belönade såklart med jackpot framåt, neråt. Sedan avslutade vi träningspasset.


Pinnar är häftigt! Del 1


Mål: Hunden ska hitta ingången mellan två slalompinnar  bredvid varandra och fokusera framåt.


Utrustning: Klicker, foder, två slalompinnar.


Plats:  Partille BK, träningsplanen ( i mörker med pannlampor på oss )


Medhjälpare: Johan


Repetitioner: 20, fördelat på 2 omgångar


Utvärdering: Bosse stövlade rakt igenom ingången utan bekymmer, engagerat och framåt. Problemet för mig var fortfarande att han allt som oftast hann slänga upp ett öga på mig när jag klickade, vilket jag tyvärr lyckades upprepa flera gånger. Efter en omgång diskuterade Johan och jag oss fram till att det nog kunde vara bättre att han höll Bosse mot ingången, och när han slutade titta på mig, klicka och belöna, neråt, framåt genom pinnarna. Det var helt enkelt för svårt för mig att få till bra klick när han rörde sig i farten. Och samtidigt ville jag inte att han skulle bli av med sitt klick när han faktiskt gjorde det som ändå var meningen, att gå genom pinnarna. Det hade kunnat sänka motivationen, och skapa frustration, och det vill jag inte ha. Detta visade sig fungera ypperligt. Han blev dessutom mer taggad på att komma framåt när han blev "fasthållen" innan, och ansiktet vände sig oftare och oftare bort från mig. Det här är ju en hund som haft en lång historia med förstärkningar för ögonkontakt.


Träningsdagbok 22/11

Hej hopp! Så har vi äntligen börjat komma igång lite smått med träning igen efter Bosses magpärs. Den har *peppar peppar* blivit mycket bättre och han verkar piggare över lag.

Jag har beslutat att börja lite från scratch på min träning eftersom läget nu är lite förändrat med att inte kunna ge godisbelöningar. Just nu börjar vi enligt Susan Garretts lekar med fokus och bygga lekvärde med mig. Dessa saker har vi sysslat med de senaste dagarna.

- Inkallning under hållande. Hunden ska hållas av en medhjälpare som sitter på huk. Föraren går ifrån en kort bit, ropar inkallningsordet tex kom, medhjälparen släpper hunden, föraren sticker iväg och belönar med leksak när hunden kommer fram. Varierar när man börjar springa, avstånd och ibland att stå stilla.

- Fokusera på leksak. Hunden ska kunna sitta eller stå stilla, lägga blicken på en leksak framför, parallellt med föraren och vänta på frikommando.

- Handtouches. Hunden ska dutta med näsan i handflatan för matbelöning.

Har träffat en jättetrevlig tjej som tävlar agility med sin engelska cocker, så vi var uppe och tränade en sväng idag på förmiddagen. Det gick hyfsat bra, och det är så skönt att träna lätt, både för min och för hundens skull eftersom han är så störningskänslig. Så nu kan jag checka av inkallning under hållande och handtouches på planen fär denna gång.

22/11 2007


Handtouches


Mål: Hunden ska dutta ordentligt med näsan i höger respektive vänster handflata samt kunna följa handen under rörelse.

Plats: Partille BK, träningsplanen


Utrustning: Klicker, foder


Antal repetitioner:  20 fördelat på två omgångar med 5 matbitar per hand.


Utvärdering: Bosse är orolig i miljön. Ofokuserad. Jag väntar ut tills han lyckats dämpa sig något. Han lyckas direkt när jag sätter upp handen. Bosse blir mer och mer fokuserad under  första sessionen.


Restrained recall.


Mål: Hunden ska i hög hastighet komma in till föraren från diverse avstånd efter kommando KOM.

Plats: Partille BK, träningsplanen


Medhjälpare: Michaela


Belöning: Kamp med kaninskinn


Antal repetitioner: 6 fördelat på två omgångar


Utvärdering: Bosse är inte förtjust i hanteringen, men köper att Michaela håller honom under lite godismutning. Bosse startar explosivt efter mitt KOM. Kampar intensivt och håller fast hela vägen tillbaka till utgångsposition.


Recall ( misslyckat )


Plats: Gräsplätten ovanför lägenheten


Belöning: Kamp med röda gummiapporten.


Utvärdering: Bosse är orolig i miljön. Ofokuserad. Inleder med att träna ett pass handtouches, vilket lyckas ok, men han är försiktigare med duttandet. Försöker mig på att göra en inkallning med KOM utan medhjälpare vilket misslyckas totalt. Bosse väljer att inte ta apporten utan ställer sig och går sedan iväg och nosar i marken. Jag kopplar upp honom och står en stund. Går runt en liten sväng och går tillbaka på samma plats, gör en enda handtouch, som lyckas. Notering till mig själv: Håll på små kriterier tills de sitter ordentligt.

Bosse på akuten

Dagen har varit minst sagt uppochner. Bosse började kräkas vatten kraftigt strax innan jag skulle till jobbet i eftermiddag och avföringen var en rinnande, svart sörja. Vi vet ju sedan tidigare att han är mycket känslig i magen, har haft tarminflammation bla, och att godis gör hans mage ras. Godis i alla former. Jag fick en hemsk magkänsla. Sambon och jag åkte till vår vet, som tyvärr hade fullbokat men rekommenderade oss till ett akutsjukhus, nyöppnat sedan två månader. Jag var tvungen att sticka till jobbet eftersom vi måste vara två och det var så hastigt på.

Veterinären var tydligen mycket bra och sambon beskrev att vi tränar mycket och använder olika godissorter utöver det foder han äter. Vetten var glatt överraskad över att han äter det foder han gör, RC sensitivity control, vilket ska vara bland det absolut bästa för känsliga magar. Hon undersökte honom och han grinade illa och markerade mot henne när hon klämde på magen. "Ja, jag förstår att du har ont där" hade hon sagt och menade på att han antagligen går med en ständig irritation i tarmen som gör ont. Vi har nu fått totalförbud på någonting annat än foder, för resten av hans liv. Han klarar det helt enkelt inte. Hon menade på att man kan förstöra tarmen såpass illa att inte ens det foder han nu äter längre ger effekt, men har vi tur så kan han repa sig. Annars kan det bli antibiotika och tom kortison om det inte ger sig. Jag känner mig som världens sämsta människa som gett honom matbelöningar han inte tål, så länge. Det vi liksom gjort innan när han blivit dålig har varit att svälta ut honom för att sedan gå på det igen. Det ska man absolut inte göra.

Nu tror jag att jag förstår varför han varit så svår att motivera, han har antagligen haft ont nästintill varje dag. Huvudet har snurrat mycket och vi som ska tävla på söndag. Han går naturligtvis först och vetten menade på att om han inte slutat bajsa svart så måste vi gå på antibiotikan vi fick utskrivet och då är det kört med tävling för vår del till helgen. Han har fått ett naturläkemdel, någon slags lera som ska hjälpa tarmsystemet, svält i 24 timmar och långsamt sätta igång med maten. Min lille skrutt!

Belöningsdilemma

God middag! Har nu fått ytterligare bekräftat att vi har vissa belöningsdilemman. Herrn är ganska svårbelönad och jag får vara påhittig och vara med så jag väljer rätt sak vid rätt tillfälle! Så nu har jag beställt 2 kaninskinn i 3:djesortering för att utveckla belöningarna ännu mer. Han får på inget sätt någonting gratis, någonsin, allt är i kombination med arbete. Inomhus fungerar det alltid bra med nästan vad som, och är vi på planen och tränar agility så fungerar i stort sett alltid kampisen och även ( bra ) godisbelöningar. Men det behövs definitivt något mer, och då han är en riktig liten jägare, tänkte jag att detta kunde vara ett alternativ till att släpa omkring på döda sorkar och harar i fickorna. =) Den riktiga jakten kan jag ju belöna med i vissa lägen, men långt ifrån alltid, då det ju är begränsat.  

Det är ett ständigt funderande detta med träning. Jag gillar det, men det ska gudarna veta att jag ibland önskar att jag hade mig en arbetsmaskin med enorm matlust. Man lär sig mycket på att ha en mer svårflörtad hund. Nästa får dock bli av arbetstyp, även om jag kan hitta en bra påknapp på den lille fisen här hemma också. Lite mer gratis vill jag ha i nästa. Jobbar ju för fullt på att få sambon liiite intresserad av kelpien. Ska kika på den lapska vallhunden också, men det känns inte riktigt lika safe som att köra på kelpie.

Tävling på söndag. Jodå, lite nervös är jag allt, men jag försöker tänka på att vi ska ha roligt, båda två. Bra träning helt enkelt. Svårt att tänka så alltid, men jag måste verkligen köra det mantrat i skallen, annars lär det bli besvikelser från båda håll. Vi startar som nummer 18 i agilityloppet och som nr 37 i hopp.


Att bli uppfostrad av andra hundägare

Nu vet man att det är höst, vilket fenomenalt skitväder!

Jag kan bli faschinerad av andra hundägare emellanåt. När det gäller att påpeka saker om andras uppträdande när det gäller tex barnuppfostran, brukar många hålla för sig själv, och istället prata om det hemmavid. Man vill inte, av hövlighet, vara den som försöker uppfostra andras barn/andra föräldrar. Men när det kommer till hund har man tydligen som hundägare inga skrupler när det kommer till att häva ur sig kommentarer eller försöka uppfostra den mänskliga partern i ekipaget. Detta råkade jag ut för idag.

Väninnan och jag tog en skogis med tre jyckar, lösa som alltid. Efter en stunds promenad upptäcker vi att det kommer en tjej med en större modell hund, en rottisblandning troligtvis. Eftersom hunden är på väg mot oss vänder jag mig om, lugnt och stilla, sträcker ut armarna som för att mota, och går mot hunden. Lugnt, med tanken om att dels mota Olle i grind, dels hålla min hund bakom mig i skydd. Hunden stannar upp, ger skall, lyssnar inte på mattes rop, men jag vänder mig om och ska fortsätta promenaden. I ögonvrån ser jag hur hunden återigen försöker närma sig oss så jag vänder ånyo upp, armarna ut och går mot hunden, som stannar. Till slut får matte in hunden och vi går vidare. ( Detta har jag tillämpat hur många gånger som helst, och det har aldrig varit ett problem, oavsett ras, dobermann, golden, u name it )

När vi kommit en liten bit har ekipaget så hunnit ifatt oss och då stannar matten upp och säger till mig ( med en lätt panikartad röst ) "Tänk på att inte vifta med armarna, för det är en utmaning" Que!? tänker jag och menar att jag måste ju få lov att ställa mig emellan min hund och hennes om den kommer springande. Visst, hade jag varit rädd, och viftat, skrikit och sprungit hade jag väl förstått kommentaren, men inget av dessa saker uppvisades. Hon var nog själv en hel del skärrad och rädd för vad hennes hund kunde gjort, men jag är alltid inställd på att ta den konflikten om den uppstår och framförallt ger jag alltid min egna hund beskydd. Någon hjälp verkade hon inte heller se det som. Eftersom hon raskt klev vidare hann jag inte säga att det är väl ypperligt då att träna inkallning i såna tillfällen, men istället var det JAG som fick mig en uppstramning. *skratt* Att en hund kan se det som utmaning, fine, det borde innebära att alla valpägare som står med armarna utsträckta och hunden kommer farande i inkallning egentligen utmanar sina hundar. Eller? Eller så kanske det handlar om just DEN hunden. Jag anser inte man ska tro att saker behöver betyda något särskilt om det inte är inlärt på signal.


Träningsdagbok

Ännu en onsdag till ända. Tiden går fantastiskt fort just nu! Nästan lite för fort. Här kommer en uppdatering av dagarna som gått.

Helgen var lugn och go, en långpromenix ut i storskogen med väninnan blev det på lördagen, så go att vi gick vilse. =) Men skam den som ger sig och till slut  hittade vi rätt.

Söndagen var det kursstart på Alfa hundcenter. Vilken lyx att få träna inomhus under vintern! Det fungerade bra trots nytt underlag, ny miljö och nya hundar över förväntan. Slalomen fungerade inte, men det ger sig med tiden och vanan i hallen. Viktigt, VIKTIGT att man inte pressar på för mycket.

Måndagen tränade vi spårpinnsplock, dvs han ska lära sig att markera genom att plocka upp och hålla spårpinnarna. Vi har väl kört mer på att busa med pinnarna men har efter att ha läst följande artikel tänkt om och tränar numera såhär med grunderna.

http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=43

Lite framförmapp och en långpromenad blev det också denna måndag.

Tisdagen ägnades åt skogsvandring, jag hittade ett goodyear-däck i skogen som jag tänkte släpa hem, men det var precis i början av vår promenad och eftersom jag inte ville gå tillbaka hem, tar vi det någon dag när vi går åt andra hållet. En och annan ekorre skrämdes upp i träd och vi tränade lite hemmaslalom ( 4 pinnar hög bambu )

Onsdagen, agilityträning och agilitymöte på klubben. Mitt första möte och jag har blivit tilldelad att skicka mail till en som vi är intresserade av att hålla kurs. På lördag bär det av till Kungälv för att kika på några tjejer från klubben som ska tävla inoff. Ska bli kul. Snart börjar det dra ihop sig till tävling för oss och jag tycker vi får fler och fler saker att behöva träna på. Träningen vart ganska usel. Den första raksträckan, fartträning, gick bra, det har vi kört förut. Då befann sig några lydnadsekipage på andra planhalvan. Sedan dröste det in lydnadsekipage, fri träning onsdagar, och Bosse hade nu svårt att hålla koncentrationen på topp. Men, men, bara att anteckna, *släng in 15 lydnadsekipage under träning* =)


Utmaning

Fick i min gästbok på vovve en utmaning av Lillis & Iota. Utmaningen innebär att man ( hunden ) ska skriva 6 fakta om sig själv och sedan utmana 6 nya hundar.

IOTA´S UTMANING ÄR ANTAGEN.
REGLER: Varje utmanad hund ska skriva 6 underliga/konstiga fakta om sig själv och samtidigt ange reglerna för leken på sin hemsida. Sedan väljer man 6 nya hundar och gör en lista av deras namn . Efter det är gjort skriver personen en kommentar i de utmanades gästbok för att de ska fnatta in och läsa ens egen hemsida för mer information .

Här kommer Bosses:

1. Jag kollar alltid matkassarna om de tagit hem något gott till mig.

2. Har de inte tagit hem något till mig så kollar jag sopkorgen. ( Undrar när de där nya skåpsluckorna ska komma så de får ha sina sopor ifred =)

3. Jag vill ha en gungbräda hemma, i lägenheten. Det är det bästa hindret.

4. Jag tvättar mig som en katt.

5. Alla tjejer i området är mina. Ja, förutom den svarta blandrasen på hörnet. Henne kan någon annan få ta.

6. När ingen ser släpar jag med mig märgbenet in i sängen. Vadå?! Det vet väl alla att det är det bästa stället att äta på!

Bosse utmanar:

Molliesen

Joppis

Luxors matte

Davig

Obelix

Borzoi

Mall till träningslogg

Har med sambons hjälp knåpat ihop en träningslogg där allt som tränas ska föras in. Såhär blev resultatet.

283168-123

Härliga höst!

Vilken underbar höst vi har! Med undantag från några få regniga dagar så är det här bästa hösten på länge, utan tvekan! en hel del träning blir det också och jag har nu helt gått upp i Canis grundfärdighetsschema, och ska ha prickat av alla moment på ett par veckor. Just nu håller vi på med något som kallas framförmappen, dvs de beteenden man vill ha när hunden befinner sig framför föraren. Vår ordning ser ut som följer ( har ändrat en gång ) Ingång-stå-ligg-sitt-backa ( backa är inte helt färdigt än, men det är också det beteende jag kommer använda minst så det ligger sist. ) Vidare kan man bygga på med diverse trick framför om man vill, bra att ha om man tränar freestyle tex. Läs mer under www.klickerklok.se

Jag har kommit till den punkt då jag inser hur jag kommer och verkligen vill träna, och det är enbart genom klickertänket. Tidigare har jag ju testat lite olika varianter med ibland klicker, ibland lockande etc, men nu är jag helt på det klara att det finns inget som slår denna träningsform. Får också mycket bra tips när jag blir frustrerad och inte riktigt förstår hur jag ska gå vidare på www.klickerforum.se

Under tiden jag suttit och pillat med kriterieplaner, som jag skrev om sist, så har jag nu förändrat och har mycket färre steg. Det blev så himla nedbrutet så nu ser det ut såhär istället. Ett exempel.

Läggande under baklänges marsch

Belöna snabba, frivilliga lägganden framför mig, jag står stilla

Belöna snabba, frivilliga lägganden framför mig, jag går på stället

Belöna snabba, frivilliga lägganden framför mig, jag rör mig långsamt bakåt

Belöna snabba, frivilliga lägganden framför mig, jag rör mig i snabbare tempo bakåt

Lägga på kommando/döpa beteendet

Få beteendet under stimuluskontroll

Bosse tyckte tidigare att det blev för tråkigt, och det är ju inte konstigt när det knappt har rört sig framåt i träningen. Men nu har det vänt och han gillar utmaningarna.

3/11

En go långpromenad och agility har stått på dagens schema. Vi har kört platten, slalom och tunnlar. Funkade kalas och han var supertänd på kamplek idag.

RSS 2.0