Klickerträning 3 - Missuppfattningar

Här följer några vanliga missuppfattningar som jag ser det.

- "Klickern kan användas som signal tex vid inkallning"

Klickern är en så kallad betingad förstärkare, dvs något som talar om att en belöning är på väg. Ett klickljud måste alltid följas av en belöning annars förlorar det sitt värde. Har man däremot lärt in klickern som en signal för inkallning får man också endast ha den till det.

- "Jag måste alltid ha med mig klickern ut om jag ska träna"

Ja, vill man träna med klickerdosa så bör den få följa med ut, men det är absolut inget måste. En klicker kan bytas ut mot eller kompletteras ett belöningsord, tex "bra" eller "ja" som då också måste följas av en belöning vid varje tillfälle. Det fina med klickern är att det är så mycket lättare att träna upp och få till tajming på ett exakt beteende än med ett ord som både kan komma för sent samt låta annorlunda varje gång man använder det. Man kan också använda både och, dvs klicker i vissa situationer där det är mycket noga med precisionen och belöningsordet i andra sammanhang.

- "Det är alldeles för komplicerat att använda klicker"

Att börja arbeta med klickerträning kräver att man sätter sig in i hur arbetssättet fungerar. Har man tränat hund annorlunda under lång tid innan kan det ta en stund att ändra "tänk". Vad gäller det praktiska utförandet att kunna hantera klicker samt belöning som leksak, godis etc är det också här en fråga om träning. Efter några gånger kan man dock upptäcka ett ganska skönt flyt och efter ett tag behöver man knappt tänka på vad man gör. Som i all annan träning krävs lite planering när man börjar sin träning. Inom klickerträningen är man dock mer noggrann med att bryta ner moment och att utvärdera. Detta gör att man får en mer exakt bild av vad som händer.

- "Klickerträning ger minskad uppmärksamhet på människan"

Eftersom man jobbar med att belöna riktiga beteenden och strunta i oönskade får man en hund med glädje och vilja att träna med sin människa istället för att vara rädd för att göra fel. Det bygger upp en positiv förväntan på föraren och därtill en större uppmärksamhet. Det finns inget som hindrar att man berömmer med röst och kroppsspråk när man tränar med klicker, bara att man ger akt så att det inte gör hunden ofokuserad. Det finns fina exempel på att man kunnat bygga upp förtroende hos misstänksamma hundar genom att arbeta med operant betingning. Detta eftersom det sker genom hundens egna vilja till samarbete.

- "Klickern är en modefluga"

Klickern har blivit mycket populär och man ska vara noga med hur man börjar träna. Det finns risker med denna träning, som med all annan att man börjar klicka "hej vilt" utan att egentligen veta vad som bör göras. Jag anser det vara mycket viktigt att man tar hjälp av erfaret folk, går kurser, läser litteratur, går på seminarier etc också för att hålla sig uppdaterad. Alla svar finns inte, och det bör man vara medveten om.


Kommentarer
Postat av: Madeleine

Hej! Har du också en blogg, så trevligt! Den ska jag läsa noga och ofta.
Ha en trevlig helg!

2007-07-14 @ 00:28:46
URL: http://my.opera.com/Galjar/blog/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0