Klickerträning 4 - Fram- och baksida

Så till syven och sist vill jag avsluta med att sätta några plus samt minustecken gällande klickerträning. Som sig bör kommer här först de positiva sakerna.

+ Man fokuserar på att belöna rätta beteenden istället för att straffa de dåliga.
+ Genom det ovanstående blir man själv mer positiv istället för att nära sitt straffcentra i hjärnan. Hundtränandet blir roligt och man får en glad hund som gillar att träna!
+ Man har ett smidigt redskap som tydligt och mycket exakt talar om när ett beteende är riktigt, vilket ger större precision i utförande.
+ Man arbetar på ett effektivt och noggrannt sätt genom planering-utförande-uppföljning.
+ Man skapar en hund som använder sin egna initiativförmåga och stärker självförtroende på detta sätt.
+ Man slipper möjliga "revolter" eftersom hunden inte känner sig låst eller tvingad, allt sker på individens egna vilja.
+ Genom frishejping kan man forma beteenden utan att behöva plocka bort andra hjälper.


- Det är fortfarande såpass nytt i hundvärlden att det kan ta lite tid att klura ut nya lösningar på dilemman. Som tur är finns det många som är mycket duktiga och arbetar framåt hela tiden.
- Det kan vara lite mer tidskrävande att planera och utvärdera, men effekterna blir desto bättre.
- Det kan bli dyrt om man vill åka på flera kurser och seminarier för ledande klickerinstruktörer samt föreläsare.
- Det kan upplevas som mekaniskt eftersom det inte anspelar på att jobba med röstlägen, kroppshållning etc.

Kommentarer
Postat av: Xanthopteryx

Skönt att du inte hittade fler negativa sidor :-)
Är själv stort fan av positiv förstärkning och operant betingning. Ett litet tips, om du inte tänkt på det, är att söka dig till delfinvärlden när du vill ha tips och idéer på hur man kan lägga upp träning för allt ifrån konster till att få bort oönskade beteenden. Det var i princip där det hela började innan det letade sig in i hundvärlden.

2007-08-17 @ 20:04:24
URL: http://xanthopteryx.blogg.se
Postat av: Ida

Hej Xanthopteryx!
Tackar för tipset! Ja, det är ju i hundvärlden det fortfarande är en ung träningsform. Bob Bailey tillhör väl en av de som tränat flest djurarter med hjälp av operant betingning. Det hade varit en fröjd att få träffa honom och snoka runt i hans hjärna. =)

2007-08-18 @ 09:29:17
Postat av: Xanthopteryx

Förstår dig!
Jag har haft det fördelaktiga nöjet att få ha bl.a. Christer Blomqvist m.fl. som lärare i några etologikurser (forskare på Kolmården rörande bl.a. just delfiner), Bengt röken har föreläst om foder m.m. och Mats Amundin har föreläst om Delfiner och annat, plus några andra mycket braiga intressant personer, även där från Kolmården.
Råkar du på de, om du inte gjort det förut, så lyssna noga - de kan massor, och jag skulle lätt kunna lyssna på de och diskutera i timtal!

2007-08-18 @ 11:17:44
URL: http://xanthopteryx.blogg.se
Postat av: Ida

Hej Xanthopteryx! Ska absolut lägga dessa namn på minnet. Alltid roligt att få höra om positiva upplevelser från andra. Just att få möjlighet att vara med och titta på träning/träna andra djur än hund verkar oerhört spännande!

2007-08-19 @ 23:01:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0